Skip to main content

Over FKM

FKM Daglichtsystemen

FKM Daglichtsystemen is gespecialiseerd in het produceren, monteren en leveren van aluminium lichtdoorlatende systemen voor op daken, tegen gevels en diverse andere toepassingen. Na inmiddels 35 jaar ervaring maken wij deze producten voor zowel de professional als de particulier. FKM Daglichtsystemen hecht grote waarde aan kwaliteit, wensen van de klant en service. We hebben onze eigen werkplaats waar we de lichtstraten voorbereiden. Onze eigen buitenmonteurs monteren de lichtstraten ter plekke.

In 2018 hebben Erik Wilps en Jeanine Willemsen het bedrijf overgenomen. Erik werkt alweer bijna 20 jaar bij FKM Daglichtsystemen en kent alle in en outs van lichtdoorlatende systemen. Jeanine Willemsen heeft in andere branches veel ervaring opgedaan in management functies. Vanuit deze expertise is ze een aanvulling voor het bedrijf om de processen efficiënt te laten verlopen. Samen met ons team maken we een prachtig  en kwalitatief goed product.
We zijn een no-nonsense familiebedrijf, die zich aan afspraken houdt, zich betrokken voelt en betrouwbaar is. We hebben een hecht team van verkoper, werkvoorbereider, planner en monteurs. Samen realiseren we totaal oplossingen voor lichtstraten, overkappingen, glasdaken en lichtkoepels.

Interview uit een editie van Kijk op het Noorden

FKM Daglichtsystemen b.v. levert een groot aantal oplossingen op het gebied van daglichttoetreding

Werken of leven in een te donkere omgeving, maakt dat mensen somber worden en minder productief zijn. In landen waar de zon hele delen van het jaar niet schijnt, zoals in Finland, heeft het gebrek aan licht een grote invloed op de dagelijkse gang van zaken. Licht is dus van groot belang voor het welzijn van mensen, maar ook op de activiteit van personen. Met kunstlicht wordt al veel ondervangen, maar ook dat heeft zo z’n beperkingen. Daglicht daarentegen zorgt voor een goed gemoed en een goede werksfeer die de productiviteit van personeel bevordert. Bovendien is dat licht gratis, waardoor kosten van verlichting kunnen worden bespaard. Er is één maar: Het is een vak apart om dat daglicht zo efficiënt mogelijk binnen een kantoor of bedrijfshal te krijgen. Glas is vaak een te dure optie of is niet praktisch genoeg. Bovendien is daglicht dat van boven komt het meest effectief.

FKM Daglichtsystemen b.v. in Dedemsvaart is gespecialiseerd in het produceren en monteren van lichtdoorlatende constructies zoals lichtstraten voor bedrijfshallen, luifels, bootoverkappingen, lichtkoepels, lichtgevels, carports, dug-outs en fietsenstallingen. Het bedrijf ontwikkelde een heel eigen systeem, waarbij materiaalkeuze en de uitvoering afhankelijk zijn van de toepassing en de eisen van de opdrachtgever. "Van groot belang is daarin de advisering. Wij helpen onze klanten graag een goede keuze te maken in materiaal en uitvoering, omdat elk bedrijf iets anders nodig heeft of wil. Wij kunnen (in overleg met de klant) de situatie ook ter plaatse bekijken om te bepalen wat er technisch mogelijk is," aldus bedrijfsleider Erik Wilps van FKM Daglichtsystemen b.v.

Keuze voor aluminium
Op het gebied van lichtstraatconstructies komt nogal wat kennis en kunde kijken. "In feite is elk gebouw wel geschikt voor een lichtdoorlatende constructie. Of het nu om een fabriekshal gaat of om een kantoor. Ieder gebouw moet echter wel aan andere voorwaarden voldoen, bijvoorbeeld op het gebied van isolatie. Daarin adviseren wij graag, omdat wij op de hoogte zijn van al die voorschriften en weten wat technisch mogelijk is." Bovendien maakt een lichtstraat of een lichtkoepel tegenwoordig vaak deel uit van een totaalontwerp dat bijvoorbeeld door een architect is gemaakt. "Er wordt tegenwoordig veel meer gevergd van de mogelijkheden van het materiaal en van de vakkennis van de mensen die het systeem monteren. Vroeger was er één systeem en deed iedereen het daar mee. Tegenwoordig bedenken architecten en andere ontwerpers constructies met bijvoorbeeld kleur of met bijzondere vormen. Ook daar hebben we op ingespeeld. De klant kan in diverse kleurstellingen lichtstraatconstructies bij ons krijgen, maar ook bijvoorbeeld in verschillende vormen zoals: half rond, zadeldak, piramide, noorderlicht of sheddak. Daarnaast leveren we ook lichtvoorzieningen in de vorm van een halve cirkel of een hele cirkel, in piramide vorm of een koepelvormige variant. Bovendien hebben wij een heel eigen systeem ontwikkeld van aluminium in combinatie met kunststof plaatmateriaal. Vroeger werd de dragende constructie vaak gemaakt van staal, maar wij hebben gekozen voor aluminium omdat dit zeker 15 tot 20 jaar meegaat en het tevens licht van gewicht is. Polycarbonaat en acrylaatplaten zijn bovendien het ideale alternatief voor meer traditionele beglazingsmaterialen. De platen zijn veilig en makkelijk te hanteren, op maat te maken en te installeren. Ook is het materiaal nagenoeg onbreekbaar. Het lage gewicht maakt het mogelijk aanzienlijk te besparen op transport, hantering en installatie. Het plaatmateriaal heeft al in veel toepassingen bewezen dat het lage gewicht en het hanteringsgemak bijdragen in besparing van de algehele installatiekosten. "Voor bedrijven die ermee werken, zoals aannemers, dak- en wandbeplatingsbedrijven, staalbouwers of dakdekkers is dat een enorm voordeel. Zij zijn de groepen waar we vooral aan leveren en voor monteren, maar ook eindgebruikers en particulieren kunnen bij FKM Daglichtsystemen b.v. terecht."

Reeds 30 jaar ervaring
Wie als klant bij het bedrijf in Dedemsvaart aanklopt, kan vertrouwen op 30 jaar ervaring in de branche. Dit betekent overigens niet dat de firma stil is blijven staan. "We zijn voortdurend bezig om zaken door te ontwikkelen, om de puntjes op de i te zetten. Er wordt voortdurend overleg gepleegd over hoe iets nog beter kan, of hoe een product verbeterd kan worden. Dit gebeurt overigens binnen het hele team, dat nog een echt wij-gevoel kent. Door die houding zijn de contacten onderling persoonlijk en het overleg groot. Dat vertaalt zich weer in een heel goed product, omdat iedereen dat neer wil zetten."

Uit die koker komt ook de ommekeer van polyester naar aluminium. Het bedrijf onderscheidt zich volgens Wilps bovendien van anderen door de veelzijdigheid. "Wij bieden alles op het gebied van daglichtconstructies. Dus niet alleen de lichtstraten, maar ook carports, dug outs, fietsenstallingen en zelfs bootoverkappingen.’’ Groot voordeel vindt Wilps verder dat de clientèle met een bedrijf te maken heeft met korte lijnen. "De klant heeft direct degene aan de telefoon die hij moet hebben. En dat is tevens direct degene die weet wat er speelt."

Naast nieuwbouwprojecten bedient FKM ook bedrijven die renovatie projecten willen laten uitvoeren. "Een ondernemer die toentertijd een daglichtconstructie heeft laten aanbrengen en deze nu wil laten vervangen door een modernere variant is bij ons aan het juiste adres. Maar we doen ook aan deelvervangingen, het is maar net wat de klant nodig heeft." Dat dit totaalconcept werkt, blijkt wel uit de clientèle van FKM. "We werken niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland, België en eigenlijk in heel Europa. Onze eigen montageploegen zorgen er in al die landen voor dat het materiaal op de juiste wijze wordt aangebracht. Alleen op die manier is het mogelijk om ervoor te zorgen dat de kwaliteit wordt behaald die wij voor ogen hebben en die kwaliteit ook te garanderen. Onze mensen worden daarvoor overigens intern opgeleid, want scholing in dit specifieke beroep is er verder niet. Bovendien zijn we VCA gecertificeerd, zodat ook de grotere bedrijven als de NAM, NUON en ESSO van onze diensten gebruik kunnen maken."

Van grote bedrijfshallen tot woonwijken
Daaruit blijkt ook wel dat FKM Daglichtsystemen b.v. zowel grote als kleine projecten vervaardigt. "Van grote bedrijfshallen tot woonwijken die helemaal moeten worden voorzien van carports, we draaien er onze hand niet voor om. Of het daarbij nu gaat om een hal van 300 bij 300 meter die voorzien moet worden van een enorme lichtstraat, of een fietsoverkapping, we doen het allemaal graag. En we zeggen niet gauw nee. We zetten onze expertise graag in voor allerhande projecten. Rekening houdend met waar het product voor gebruikt wordt en ook rekening houdend met bijvoorbeeld wind- en sneeuwbelasting. Iets bestaands aanpassen? Geen probleem, ook dat doen we erg graag. We lossen nu eenmaal graag problemen op voor klanten met onze eigen oplossingen." Prijs speelt daarin ook een rol, weet Wilps. "Natuurlijk kijken we naar het beschikbare budget. Voor alles geldt echter dat we een goed product verkopen voor een betaalbare prijs. En dat we onze afspraken altijd nakomen. Bovendien leveren wij materiaal dat lang meegaat, UV-bestendig is en erg gemakkelijk is in het onderhoud. Al met één schoonmaakbeurt per jaar, blijft het materiaal goed en zorgt het voor het nodige daglicht. En daar draait het ten slotte allemaal om." Ons motto is dan ook: De ergernis over slechte kwaliteit duurt voort als de vreugde over een lage prijs allang vergeten is.